Schotland bestaat behalve uit het vasteland ook nog uit bijna achthonderd eilanden. Redelijk wat van deze eilanden zijn klein en onbewoond, maar er zijn ook verschillende eilanden en eilandengroepen die wel bewoond zijn. Het belangrijkste is dat deze ook voor toeristen de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn. Gelukkig telt Schotland volop veerdiensten die je tussen de eilanden kunnen transporteren. Op drukkere routes kan het daarbij nodig zijn dat je vooraf reserveert als je met de auto een oversteek wilt maken.
Op deze pagina beschrijven we een aantal eilanden en eilandengroepen in Schotland die voor jou als toerist de moeite waard zouden kunnen zijn om te bezoeken.
Helemaal in het noordwesten van Schotland ligt het eiland Isle of Skye. Hiermee is het eiland het grootste en noordelijkst gelegen eiland van de Binnen-Hebriden. Het is ook één van de grootste eilanden van Schotland. De natuurlijke schoonheid zorgt ervoor dat de Isle of Sky tot de mooiste eilanden van Europa gerekend wordt. Het hoogste punt van het eiland is de berg Sgurr Alasdair die 992 meter hoog is en deel uitmaakt van de bergketen de Cuillin. Het schiereiland Trotternish is met zijn hoge kliffen van wel 150 meter zeker een plek die niet overgeslagen mag worden wanneer je dit eiland bezoekt. Hier worden ook zeer veel fossielen gevonden, zoals versteende voetsporen van dinosauriërs. De grootste reden dat dit eiland toeristen trekt, is de prachtige natuur.
Naast het landschap zijn ook de flora en fauna uniek. Wanneer je dit eiland bezoekt, is de kans groot dat je Europese otters en zeehonden zult spotten. De bergketen de Cuillin kan dan weer op enige populariteit rekenen onder de bergbeklimmers. Ook actievere wandelaars kunnen zich prima vermaken in het ruige landschap van het eiland. Zeker de tot de verbeelding sprekende pieken van vulkanische steen kunnen erg mooi zijn. Als je graag van Schots erfgoed houdt dan kun je het ook nog het veertiende-eeuwse kasteel Dunvegan Castle bezoeken. Zeker wanneer er een mist van zee zich sluiert over het kasteel kun je prachtige plaatjes maken met je camera.
Het eiland Jura, of in de volksmond Isle of Jura mag niet ontbreken in ons overzicht van Schotse eilanden. Dit eiland maakt deel uit van de Binnen-Hebriden. Ondanks dat het eiland een lengte heeft van ruim 44 km en op het breedste punt 12 km is kom je hier maar weinig inwoners tegen. Er wonen ongeveer 180 mensen terwijl er bijvoorbeeld ruim 5000 edelherten op het eiland rondspringen. Het mag duidelijk zijn dat dit eiland ook vooral bekend is voor zijn prachtige natuur en zijn daarbij behorende flora en fauna. Naast de edelherten zijn er ook nog tal van andere diersoorten zoals vele vogels en natuurlijk zeewezens aan de kust.
De 180 bewoners van het eiland wonen bijna allemaal in Craighouse. Je moet je natuurlijk niet te veel voorstellen van een dorpje met zo weinig inwoners. Zo is het bescheiden Craighouse Parish Church één van de trekpleisters in het dorpje. Toch is er naast het natuurschoon en dit pittoreske kerkje nog iets wat het eiland beroemd maakt en dat is natuurlijk de whisky. De Isle of Jura Single Malt whisky is een bekende Schotse whisky. De jongste variant van deze whisky is 10 jaar oud, maar er zijn ook nog twee andere varianten van 16 jaar en 21 jaar. De distilleerderij kun je bezoeken. Deze stamt uit 1810 maar er wordt aangenomen dat er al langer whisky wordt gemaakt op eiland Jura. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er al in 1502 whisky gestookt werd.
Na Isle of Skye is Isle of Mull het grootste eiland van de Schotse Binnen-Hebriden. Naast het prachtige natuurschoon zijn er op dit eiland ook een aantal bezienswaardigheden te bezoeken die door de mens gecreëerd zijn. Zo zijn er de ruïnes van Aros Castle, een dertiende-eeuws kasteel te bewonderen. Veel is er niet meer over van het kasteel, maar de restanten gaan prachtig op in het landschap van het eiland. Duart Castle is er nog wat beter aan toe. Dit kasteel is niet vervallen. Toch dateert het uit dezelfde periode, namelijk de dertiende eeuw. In de zomer is dit kasteel open voor publiek. Ook vind je op eiland het kerkje Kilninian Parish Church. Het kerkje dateert uit de achttiende eeuw, maar de parochie bestaat al heel wat langer. In het begraafplaatsje van de kerk vind je nog grafstenen uit de zestiende eeuw.
Ook Torosay Castle is de moeite van een bezoek waard. Alhoewel dit grote huis een kasteel wordt genoemd is het dit niet, maar het doet wel zeer statig aan. Enkele bezienswaardigheden van het huis zijn de 19 beelden op de beeldentrap in de tuin. Daarnaast is het gebouw ook opgebouwd in de kenmerkende Schotse Baronial stijl. Een ander leuk detail is dat hier in 2008 een oude fles champagne werd ontdekt in een buffetmeubel. De fles dateerde uit 1893 en zag er nog uit alsof ze net gebotteld was. Deze opmerkelijke vondst is helaas niet te bezichtigen in het kasteel, want ze is verhuisd naar het champagnehuis dat deze drank ooit heeft gemaakt. Als je meer van het eiland Mull te weten wilt komen kun je naar het Mull Museum. Verder zijn het London Free Church en Pennygown Chapel zijn de moeite van het bezichtigen waard.
Een eiland dat zich bevindt in de Schotse Buiten-Hebriden is het eiland Lewis and Harris. Dit is het grootste eiland van Schotland en het op drie na grootste van Groot-Brittannië. Alleen Groot-Brittannië en Ierland zijn groter. De grote reden dat mensen dit eiland bezoeken is toch wel combinatie van land en natuurschoon dat daarmee gepaard gaat. Vanuit het eiland kun je ook nabijgelegen kleinere eilanden bezoeken en hiermee is het vooral een bestemming die erg geliefd is bij liefhebbers van eilandbezoekjes. Een van de bekende voorwerpen die enige faam hebben zijn de Lewis-Schaakstukken. Vermoedelijk zijn ze gemaakt in Noorwegen op IJsland en in 1831 werden ze ontdekt op Lewis and Harris. Wat deze schaakstukken zo uniek maakt is dat ze waarschijnlijk dateren uit de twaalfde eeuw en zijn gemaakt van walrusivoor en walvistanden. In totaal zijn er 78 schaakstukken bewaard gebleven waarmee nog twee complete spellen te vormen zijn. Het is niet bekend hoe de stukken hier terechtgekomen zijn, maar het wordt aangenomen dat Vikingen schaakstukken mee hadden genomen toen zij hun leefgebied expandeerden. Over de schaakstukken zijn nog wel sporen te vinden op het eiland maar als je ze echt wilt zien moet je naar Edinburgh gaan waar ze zijn tentoongesteld. Wanneer je het eiland bezoekt moet je ook zeker het stadhuis van Stornoway bekijken. Dit is ook het dichtstbevolkte gebied van het eiland. Verder zijn het, zoals eerder ook al vermeld, vooral de liefhebbers van natuurschoon en flora en fauna die hier hun hart zullen ophalen.
Helemaal in het noorden van Schotland liggende Orkney-eilanden. Het gaat in totaal om zo’n 200 kleinere eilanden waarvan de meeste onbewoond zijn. Kirkwall is de grootste stad van de eilandengroep. Hier leven zo’n 7000 inwoners. Het is ook één van de plekken waar je door mensen gemaakte bezienswaardigheden kunt bewonderen. Zo is hier de Magnus kathedraal gesitueerd. De bouw van deze kathedraal begon al in 1137. Wat opvalt aan het gebouw zijn de Noorse invloeden. Dit kwam omdat de bouwmeester uit Noorwegen kwam. Het schip van de kathedraal is ook indrukwekkend met zijn pilaren die ergens tussen roze- en roodgekleurd zijn. In de kathedraal vind je ook een aantal grafmonumenten, zoals die van Sint-Magnus, die tevens ook de naamgever is van de kathedraal. Ook koning Haakon IV van Noorwegen ligt hier sinds zijn heengaan in 1263 begraven. Naast het eiland Mainland zijn er nog tal van andere eilanden te bezichtigen. Het hoogste punt van de eilandengroep vind je bijvoorbeeld op Hoy. Andere bekende eilanden zijn Egilsay, North Ronaldsay, Rousay, Westray, Papa Westray, Sanday, Stronsay, Papa Stronsay, Shapinsay en Wyre. Wat de meeste bezoekers van deze eilandengroep aanspreekt is natuurlijk het natuurschoon en het prachtige gevarieerde landschap op de vele eilanden.
De meest noordelijke gelegen eilandengroep die nog tot Schotland behoort zijn de Shetland-eilanden. De eilandengroep ligt aardig stukje noordelijker dan het Schotse vasteland. Ondanks dat de eilandengroep een oppervlakte heeft van totaal 1466 km² telt de eilandengroep rond de 20.000 inwoners. In totaal bestaat de archipel uit zo’n 100 eilanden. Net als bij andere eilandengroepen die tot Schotland behoren staat het grootste eiland bekend onder de naam Mainland. Hier wonen ook vrijwel de meeste mensen van de archipel. Het gros van de eilanden is onbewoond en het eiland Whalsay is met 1000 inwoners het tweede meest bevolkte eiland van de Shetland-eilanden. Dus behalve op Mainland is de kans dat je andere wezens tegen komt groter dan dat je er mensen tegen het lijf zult lopen.
De Shetland-eilanden zijn vooral bekend om hun natuurpracht en praal. Het ruige landschap in combinatie met de zee, dat prachtige beelden geeft en bovendien kun je er ook excellente wandelroutes maken. Enkele bekende eilanden zijn Yell, Trondra, Urnst en Papa Stour. Laat je verrassen door deze adembenemende eilandengroep. Houd er wel rekening mee dat een bezoek aan de Shetland-eilanden vaak apart gedaan moet worden van een bezoek aan Schotland, want het Schotse vasteland ligt wel een stukje van de archipel.